Posted by Anjali Kaur on Jul 15, 2021

Nationalism in India

Nationalism in India, is a part of class 10, CBSE curriculum for history under social studies. In this post, I have solved a worksheet on this chapter.

Feel free to join my Facebook group made for Social Studies and you can also subscribe to my website to receive a monthly mail on all the collated posts. Also, subscribe to my YouTube channel to get video explanations of the topics.

Also, start making notes and revise them over and over again!

Worksheet

1._______ was known as the lion of Punjab.

Answer. Lala Lajpat Rai

2. Name two rich peasant communities in the countryside.

Answer. Patidars of Gujarat and Jats of Uttar Pradesh

3. Give the full form of FICCI.

Answer. Federation of the Indian Chamber of Commerce and Industries in 1927. 

4.FICCI was led by which prominent industrialists?

Answer. Purshottamdas Thakurdas and G.D. Birla

5. Who was Sanatanis?

Answer. They were the conservative high caste.

6._____  first created the image of ‘Bharatmata’.

Answer. Bankim Chandra Chattopadhyay.

7.Define forced recruitment.

Answer. A process by which the colonial state forced people to join the army.

8.What does the ‘idea of Satyagraha’ highlight?

Answer. The power of truth and the need to search for the truth.

9.The main problem of the Simon Commission was that ______.

Answer. The commission did not have a single Indian member.

10.Hind Swaraj was written by ______.

Answer. Mahatma Gandhi (in 1909)

11. ____  announced the vague offer of dominion status for India in October 1929.

Answer. Lord Irwin.

 12. The  Brutal Jallianwala Bagh massacre took place in ___ .(year & place). Answer. Amritsar on 13TH April 1919.

13. Baba Ramchandra led the Civil Disobedience Movement. (correct the statement if it is false.)

Answer. False. Baba Ramchandra let the distressed UP peasants in 1918-1919.

14.Who composed Vande Mataram?

Answer. Bankim Chandra Chattopadhyay.

15.What combination of colors was there in the ‘Swaraj flag’ designed by Gandhiji in 1921?

Answer. RED, GREEN, AND WHITE

16.In which session of the  Indian National Congress was the demand for ‘Purna Swaraj’formalised?

Answer. In December 1929, under the presidency of Jawaharlal Nehru, the Lahore Congress formalized the demand for the Purna swaraj or full independence for India.

17.Mahatma Gandhi return to India in 1915 from _______.

Answer. South Africa.

18. The Rowlatt Act gave the British government power to suppress political activity. (True/False)

Answer. True

19. Arrange the following in the correct sequence:

i. Non – cooperation and Khilafat Movement (JAN 1921)

ii. Second Round Table Conference  (DEC 1931)

iii. Chauri-Chaura (FEB 1922)

iv. Ambedkar establishes depressed classes, associations. (1930)

a. i-iii-iv-ii (Answer)

b. iii-ii-iv-i

c. ii-i-iv-iii

d. iv-i-iii-ii

20. Assertion (A): Ideas of nationalism also developed through a movement to revive Indian folklore.

Reason (R): In late seventeenth-century India, nationalists began recording folktales, The folklore of Southern India.

a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

b. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

c. A is true but R is false. (Answer)

d. A is false but R is true.

21. Assertion (A): The congress under the leadership of Mahatma Gandhi tried to channel people’s grievances into organized movements for independence.

Reason ( R): Through such movements, the nationalists did not help in forging national unity.

a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

b. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

c. A is true but R is false. (Answer)

d. A is false but R is true.

22. A form of demonstration used in the Non-cooperation Movement in which people block the entrance to a shop, factory, or office is called Begar. Correct the statement is incorrect.

Answer. Picket.


23. Which industrialist attacked colonial control over the Indian economy and supported the Civil Disobedience Movement?

Answer. Purshottamdas Thankurdas and G.D. Birla.

24. Why did Gandhiji organize Satyagraha in 1917 in the Kheda district of Gujarat?

Answer. To support the peasants of the Kheda District.

 25. Look at the image fig 1. then, answer the following questions

a. Apart from Mahatma Gandhi mention the other two leaders?

Answer. Sardar Vallabhbhai Patel and Jawaharlal Nehru.

b. When and where was the meeting held?

Answer. Allahabad 1931.

Feel free to join my Facebook group made for Social Studies and you can also subscribe to my website to receive a monthly mail on all the collated posts. Also, subscribe to my YouTube channel to get video explanations of the topics.

Take a look at the previous blog posts on resources and development.

  1. Resources and Development (Part-1)
  2. Resources and Development (Part-2)
  3. Resources and Development (Part-3)
  4. Resources and Development (Part-4)

Disclosure: Some of the links on the website are ads, meaning at no additional cost to you, I will earn a commission if you click through or make a purchase. Please support me so that I can continue writing great content for you.

Learn with Anjali started because there wasn't an easy-to-consume resource to help students with their studies. Anjali is on single-minded mission to make you successful!

If you would like to suggest topics, leave feedback or share your story, please leave a message.

Leave a message