Posted by Anjali Kaur on Aug 08, 2021

Practice Test – Nationalism in India and Power Sharing

Hi There, In this post of Practice Test – Nationalism in India and Power Sharing. You will find the questions with answers from the NCERT book. You can also download the PDF for your practice. This test is of 25 marks.

Feel free to join my Facebook group made for Social Studies and you can also subscribe to my website to receive a monthly mail on all the collated posts. Also, subscribe to my YouTube channel to get video explanations of the topics.

Also, start making notes and revise them over and over again!

OBJECTIVE TYPE QUESTIONS (1X15=15)

1. Gandhiji’s Civil disobedience movement was launched in 1930.
When was it relaunched?

a. 1930 C. 1932 b. 1931 d. 1947. Why was it relaunched?

Answer. It was re-launched in 1932. It was relaunched due to the government’s new policy of brutal repression.

2. Suspension of civil disobedience movement resulted in which of the following? Write main feature of this pact.

a. Gandhi-Irwin pact b. Poona pact c. Government of India Act 1919 d. Government of India Act 1935. Why was it relaunched?

Answer. a. Gandhi- Irwin Pact

Mahatma Gandhi once again decided to call off the movement and entered into a pact with Irwin on 5 March 1931. By this Gandhi-Irwin Pact, Gandhiji consented

  1. To participate in a Round Table Conference (the Congress had boycotted the first Round Table Conference) in London and
  2. The government agreed to release the political prisoners.

Why?

Ghaffar Khan and Jawaharlal Nehru were both in jail, the Congress had been declared illegal, and a series of measures had been imposed to prevent meetings, demonstrations, and boycotts. With great apprehension, Mahatma Gandhi relaunched the Civil Disobedience Movement.

3. ASSERTION (A): Quit India Movement passed on 14 July 1942

REASON (R): The failure of Cripps Mission and effect of World War II launch a quit India movement.
Explain your reason.

a. Both A and R are correct and R is the correct explanation of A

b. Both A and R are correct and R 1s not the correct explanation of A

c. A is correct but R is wrong

d. A is wrong but R is correct

Answer. a. Both A and R are correct and R is the correct explanation of A

4. Study the picture and answer the questions that follow:
What does this picture of Bharat Mata depict?

a. Power and Authority b. Power and prestige c. Authority and dominance

d. Ascetic quality.

Give reason for your answer.

Answer.

This figure of Bharat Mata is a contrast to the one painted by Abanindranath Tagore. Here she
is shown with a Trishul, standing beside a lion and an elephant – both symbols of (a) power and authority.

5. Which of the following statements is NOT true? Why is it not true?

a. In Belgium, leaders realized that unity of the country is possible only by sharing power

b. In Sri Lanka, the majority community wants to force domination over others

c. In Sri Lanka, the demand for more autonomy to provinces populate by Tamils has been granted

d. Division of Belgium along linguistic lines was averted due to power sharing.

Answer. c. In Sri Lanka, the demand for more autonomy to provinces populate by Tamils has been granted. Because their demand was denied.

6. Power sharing is desirable because it helps to:

a. Increase pressure on goverment

b. Reduce possibilities of conflicts

c. Generate awareness among people

d. Increase percentage of voters. How does it help in power sharing?

Answer. b. Reduce possibilities of conflicts.

No single community can take decisions unilaterally.

7. Picture Based Question:
Which of the following option best signifies this cartoon?

a. Coalition government in France

b. Coalition government in Belgium

c. Democratic party run the government

d. Christian democratic union and social democratic party jointly run the government in Germany.

Answer. d. Christian democratic union and social democratic party jointly run the government in Germany.

8. ASSERTION (A): The relations between Sinhala and Tamils had become hostile and conflicting

REASON (R): The Tamils felt that the government of Sri Lanka followed discriminatory policy towards them. Justify your answer.

a. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A

b. A is true, but R is false

c. Both A and R are false

d. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

Answer. d. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

Sinhala made preferential policies.

9. When power is shared among different organs of Government it is called as ______distribution of power. What 1s the other name for it?

a. Horizontal c. Federal b. Vertical d. Community

Answer a. Horizontal. Check and balances.

10. Which of the following option best signifies this cartoon? Give reason for your answer.
a. Concentration of power and threat to democracy

b. Distribution of power and making democracy stronger

c. Decentralization of power

d. Concentration of power and effective democracy

Answer. a. Concentration of power and threat to democracy. Both have power which is not good for democracy.

11. Identify the appropriate reason for introduction of Community Government in Belgium. Why it is necessary?

a. To enable power-sharing among various political parties

b. To ensure power-sharing among various organs of government

c. To give more power to the Dutch-speaking community

d. To share power among different religious and linguistic social groups

Answer. d. To share power among different religious and linguistic social groups. It prevents any kind of civil conflicts between different communities.

12. Identify the appropriate reason for the boycott of Simon Commission by the Indians from the options given below:
a. Simon Commission had been formed to banish the Indian National Congress

b. Simon Commission had only two Indian members

c. Simon Commission had been formed without taking permission from Indian National Congress

d. Simon Commission did not have a single Indian member.

Who appointed this commission?

Answer. d. Simon Commission did not have a single Indian member. Tory government appointed.

13. In 1930, ______ as president of the Muslim League, reiterated the importance of separate electorates for the Muslims as an important safeguard for their minority political interests.

Why he wanted separate electorate for Muslims?

Answer. Sir Muhammad Iqbal. As an important safeguard for their minority political interest.

14. Identify the appropriate reason for the participation of peasant of Oudh in Non-Cooperation Movement from the given options: Who formed Oudh Kisan Sabha?

a. The movement was against the practice of untouchability

b. The movement was against the talukdars, who demanded high rents

c. The movement was Khilafat issue

d. The movement was against the Jallianwala Bagh Tragedy

Answer. b. The movement was against the talukdars, who demanded high rents. Baba Ramchandra and J.L. Nehru.

15. Identify the appropriate reason for the calling off the NonCooperation Movement from the options below:
a. The British wanted to increase their sources of income

b. The British wanted to extract more wealth from India

c. The British were facing financial crisis in their country

d. The British had made huge expenditure during the First
World War. What is Forced Recruitment?

Answer. d. The British had made huge expenditures during the First
World War.

SHORT ANSWER QUESTION (2.5X2-5)

16. Describe the views of Mahatma Gandhi on untouchability and efforts made by him to get Harijans their rights.

Answer.

Three efforts made by gandhiji to get harijans their right were:Gandhi organised satyagraha to secure the entry of the dalits into temples, and access to public wells, tanks, roads and schools
He himself cleaned toilets to dignify the work of the ‘bhangi’ (the sweepers),
He tried persuading upper castes to change their heart and give up ‘the sin of untouchability’. He even wrote articles in journals criticising the caste system.

17. Differentiate between horizontal and vertical power-sharing in modern democracies.

LONG ANSWER QUESTION (5X1=5)

18. Describe briefly the Salt March / Dandi March undertaken by Mahatma Gandhi. What was its importance and effects?

Answer.

  1. M. Gandhi found in salt a powerful symbol that could unite the nation.
  2. On 31 January, 1930 he sent a letter to Viceroy Irwin stating eleven demands.
  3. The most stirring demands was to abolish the salt tax.
  4. Salt was one of the most essential food items consumed by the rich and poor alike and a tax on it was considered as an oppression on the people by the British government.
  5. Mahatma Gandhiji’s letter was an ultimatum. If his demands were not fulfilled by 11 March, he had to launch a Civil Disobedience Campaign.
  6. So, Mahatma Gandhi started Salt March accompanied by 78 of his trusted volunteers.
  7. The March was over 240 miles, from Gandhiji’s ashram Sabarmati to Dandi.
  8. The volunteers walked for 24 days. Thousands came to hear Mahatma Gandhi wherever he stopped.
  9. On 6th April, he reached Dandi and ceremonial violated the law, manufacturing salt by boiling sea water.
  10. This was the beginning of the Civil Disobedience Movement.

Thank You!

You can download the question paper PDF here:

“Questions Credit: Azra Sheikh Social Studies Department, Shishu Niketan Public School, Sector 66, Mohali”

Feel free to join my Facebook group made for Social Studies and you can also subscribe to my website to receive a monthly mail on all the collated posts. Also, subscribe to my YouTube channel to get video explanations of the topics.

Take a look at the previous blog posts on resources and development.

  1. Resources and Development (Part-1)
  2. Resources and Development (Part-2)
  3. Resources and Development (Part-3)
  4. Resources and Development (Part-4)

Disclosure: Some of the links on the website are ads, meaning at no additional cost to you, I will earn a commission if you click through or make a purchase. Please support me so that I can continue writing great content for you.

Learn with Anjali started because there wasn't an easy-to-consume resource to help students with their studies. Anjali is on single-minded mission to make you successful!

If you would like to suggest topics, leave feedback or share your story, please leave a message.

Leave a message